Vandaag in Krav Maga portret: Ton van Leusden
Deel 1
I: Om maar met de deur in huis te vallen: Men beweert: eens een marinier altijd een marinier. Vertel.
T: Dat is de lijfspreuk van de Korps mariniers. Een marinier is een zeemilitair, en niet de eerste de beste. Hij behoort tot de elite van Nederland. Die titel kun je niet kopen, kun je niet lenen. Maar die heb je zelf verdiend en die mag je ook voor altijd dragen
I: Het gaat gepaard met drie woorden…
T: Verbondenheid. Kracht. Toewijding.
I: Ik wil de link leggen tussen die drie kernwaardes en wat je doet in de Krav Maga wereld. Laat ik beginnen met KRACHT.
In de praktijk ben je nu geen marinier, maar in hart en ziel wel. Wat is nu je drijfveer?
T: Mensen weerbaar maken en iets goeds mee geven aan de maatschappij. Ik heb plezier als mensen de tools die ik aanreik gebruiken.
Een duwtje in de goede richting meegeven, daar krijg ik energie van en haal ik mijn kracht uit. Met name de kindjes en de vrouwen. Maar eigenlijk bij alles.
Ik hou van een grap, maar er moet ook gewerkt worden, omdat ik met volle overtuiging iets van mezelf geef.
I: Stukje terug in de tijd: wat voor tegenslagen heb je overwonnen bij het oprichten van onze club?
T: Niet echt grote tegenslagen, maar wel mindere tijd gehad. Je moet alles vanaf de grond opbouwen. Maar laat ik vooropstellen, mijn doel is nooit geweest een school te openen
I: Niet ??
T: Nee, Ik ben begonnen met een aantal zelfverdedigingscursussen die ik zelf in elkaar had gezet. Ik had nooit gedacht dat 10 jaar verder, ik een van de grootste scholen van Zuid- Nederland zou hebben
I: Wat is zo onderscheidend aan jouw aanpak Ton? Krav Maga scholen reizen als paddenstoelen uit de grond, het is nu erg in, maar jij bent een blijvertje.
T: Mijn kracht is dat ik ook emotioneel in mijn les verbonden ben. Ik geef geen les vanaf een papiertje, die is alleen een rode draad voor de levels bv. Ik geef les vanuit wat ik binnen krijg, Ik noem het maar een gave
I: Waarom is het een kracht om vanuit je intuïtie les te geven?
T: Ik krijg het terug van de mensen, dat ze deze manier prettig vinden, ik krijg complimenten, en daardoor zie ik dat mijn aanpak goed aansluit.
I: Goed afgestemd blijven dus.
T: Precies. Alleen de punten verbeteren die niet goed zijn. Wat goed is moet je een beetje herhalen en dan met rust laten. De knelpunten naar boven halen en daar bij stil staan. Daar gaat het om.
Een goede instructeur kan jou een salto leren maken zonder dat hij het zelf kan. Oftewel, Je moet mensen kunnen leiden!
I: Ze aanspreken op hun kracht, mag ik het zo noemen?
T: Natuurlijk. En ze het kunstje leren door het goed te onderbouwen. Mijn ervaring is dat als mensen begrijpen wat ze doen dat ze het ook beter kunnen uitvoeren.
I: Nog steeds in de context van kracht en tegenslagen. Een belangrijke voor jou is je ongeluk waardoor je last hebt van je arm, in een sport waarbij je toch beide nodig hebt. Je komt bij mij over als iemand die daardoor juist is versterkt.
T (..…denkt even na)
Het heeft mij niet versterkt, maar ik heb leren omgaan met wat mij overkomen is. Ik heb leren gebruik maken van mijn handicap. De hele wereld van KravMaga kent mij nu.
I: Want?
T:Want ondanks mijn arm doe ik alles wat ik moet doen.
I: Wat zeg je dan tegen jezelf? Ik ben op zoek naar de mindset die jou overeind geholpen heeft
T: Mijn verhaal tegen mezelf is: Ton, je bent Marinier.
Krav Maga is voor soldaten ontwikkeld. En nu geef ik het aan burgers. Een soldaat kan in zijn arm geschoten worden. En dan kan hij niets meer daarmee. Maar hij gaat door. Hij moet door. Dus waarom zou je geen KravMaga kunnen doen met één arm? Geen probleem! Het is helemaal niet verkeerd om in de les zo’n oefening te doen eigenlijk: Sparren met één arm
I: Strak plan, Ton
Even wat anders: Als de denkbeeldige man met de hamer langs komt. Wat doe je dan?
T: Zorgen dat je hem niet tegen komt!!
I: Ja, goed. Maar we komen allemaal onze grens tegen. Wat doe je dan?
T: Als alle batterijtjes leeg zijn en als de benzine op is dan moet het autootje stil kunnen staan, rust nemen, dat is geen schande. En daarna de moed vinden om weer door te gaan. Al die kleine stapjes, elke dag, één voor één. Nooit ophouden. Dat is misschien de Mariniersgeest
I: wat van die geest wil je overdragen aan degenen die geen mariniers zijn?
T: Liefde voor wat je doet. Ik vind sporten heerlijk. Ik vind les geven heerlijk, en bezig te zijn met mijn club ook. Iets op poten zetten en resultaten zien. Geweldig!
I: In één zin?
T: An expert is a practitioner that never quit.
I: Nice!
[Verbondenheid en toewijding. To be continued soon…]
POST REPLY