IKM Krav Maga Military Training Camp

Verslag door Ramon van Engelen

Eind december 2015 verschijnt een bericht op facebook over een Krav Maga military training in Vught.
“Grappig” denk ik dan. Wacht? Hier in Nederland? Dat lijkt mij best wel gaaf.
Maar verder schenk ik er nog weinig aandacht aan gezien ik nog moet bijkomen van mijn Krav Maga examen. Dat zorgde ervoor dat ik even genoeg had van al dat Krav Maga gedoe!

Toch bleef er iets knagen! Elke man heeft namelijk een jongetje in zich dat graag “soldaatje” speelt. Voordat ik het in de gaten had werd ik toegevoegd in een groeps-WhatsApp.
Daarin wisten Ton en Moises te benadrukken wat voor “belangrijke en ultieme kans” dit aanbod voor International Krav Maga Netherlands (IKM Nederland) zou kunnen zijn.
military camp krav maga

Na een beetje aanmoediging van mijn vrouw had ik daags voor de kerstvakantie dan toch het lef om bij mijn werkgever vrij te vragen. Tegelijkertijd liet ik mijn interesse voor de Krav Maga military training doorschemeren in de groeps-app.
Uiteraard had ik nog wel wat vragen maar tijdens het telefoongesprek met Ton gaf ik aan dat ik mee zou doen.

Krav Maga Military Training, dag 1

Op 15 Januari 2016 stond ik klaar, met mijn camouflagebroek aan.
Moises geeft in grote lijnen aan wat wij komende dagen kunnen verwachten.
Onze nieuwe vriendin voor de komende dagen (dummy geweer) wordt geïntroduceerd en er wordt aangegeven hoe wij haar met respect moeten behandelen, vasthouden en moeten blijven controleren.

En dan gaat het in rap tempo: bewegen, knielen, ruimtes controleren, line-of-fire controleren, samenwerken, communiceren, probleem voor, geweer check, probleem links, rechts, achter, geweer check check check, deuren veilig openen, soms toch door 1 deur kunnen.
Zelfs het wapen vastpakken blijkt toch moeilijker dan gedacht: blauwe wangen, bijna-tand-door-lip, en kramp in pols is het resultaat.
Gelukkig ook nog kunnen relaxen tijdens de theorieles over de werking van een pistool. Tot slot komt alles meerdere keren terug in diverse samenhangende stress oefeningen.
Aan het eind van de eerste dag grappen wij naar elkaar dat het inderdaad conditioneel nog vol te houden is.
krav maga den bosch military

Military Training, dag 2

Uiteraard eerst een stevige warming-up! Dan leren we hoe we eventuele gewonden op onze schouders kunnen dragen, zowel staand als liggend. Okay, daarom moesten wij een broekriem dragen!
Vervolgens mogen we aan de slag met een touw. Hoe kunnen we daar handboeien van maken, welke manieren zijn er om iemand vast te binden: voor, achter, op de grond, tegen de muur, fouilleren etc.
Later blijkt dat het geven van de juiste commando’s net zo belangrijk is als de uitvoerende technieken. Opstaan met handen op de rug is ook een uitdaging en “zachtjes” tegen de vlakte gaan (taking down silent) valt ook niet mee! Maar dan leren we ook grovere manieren om iemand naar de vlakte te krijgen. De grond komt hierbij wel heel hard naar je toe.

Military Training, dag 3

Eerst bedank ik Moises voor de praktische tips van gisteren en laat hem de foto’s zien van mijn oefeningen op mijn kinderen. Na de warming-up gaan we verder met de taking down’s. Nu met mes!
Alle technieken worden later gemixt met diverse stress-oefeningen.
Dan een stukje theorie over de werking van een handgranaat en hoe je deze afhandig kunt maken van je tegenstander (voor, zij, achter). Altijd leuk om tijdens de uitleg van Moises te zien wat er gebeurt als een grapjas een (nep)handgranaat gooit.
Het stoten met een geweer wordt onder de loep genomen. Wat doe je als ze je geweer willen afpakken? Of een directe stoot of circulaire aanval. Hé is dat niet P3?
Met een geweer in ieder geval (bijna) nooit de rechterhand loslaten.
Past alles nog in ons straatje? Dat gaat we letterlijk uitproberen tijdens een gezamenlijke stress-oefening waarbij alle deelnemers van verschillende kanten aangevallen kunnen worden.
Hoe later je aan de beurt bent, hoe moeilijker je het zal krijgen. We worden namelijk steeds baldadiger.
military training krav maga

Military Training, dag 4

Intussen is er een hype ontstaan op de lichtere houten dummy wapens van Ton. De lompe zwaardere dummy wapens blijken niet altijd handig te zijn. Vandaag willen ze het wapen afpakken en tegelijk mij een knietje geven terwijl mijn hoofd omlaag wordt getrokken (P5). Maar ook proberen ze mijn mond te snoeren (hand over mond) en mijn geweer af te pakken. Weer tijd om het een en ander te mixen in een stress game!
Er komen dus steeds meer combinaties bij! Nu ook nog met wurging voor, achter, zijkant (G1).
En dan denk je alles te hebben gehad! Nu mogen we ons uitleven op 5 aanvallers tegelijk (zonder wapen), om vervolgens daarna heel stilletjes iemand tegen de vlakte aan te werken.

Military Training, dag 5

Zeer pittige warming up met bewegingen van en naar alle kanten.
In plaats van een directe of circulaire stoot met vuist (P3), worden er aanvallen met stokken gedaan (G4). Aanvallen worden dan met wapen afgeweerd. Aanvallen, oefeningen en commando’s volgen elkaar steeds sneller op! Dan weer wurgingen, dan weer stok, dan weer met mes.
Inmiddels gaat er steeds meer hout verloren van onze dummy-wapens. Het wapen van onze mede Krav Maga leerling uit Portugal wordt kleiner en kleiner.

Military Training, dag 6

Vandaag staan bedreigingen met het pistool centraal.
Nadat een pistool is afgepakt mogen we het niet laten rondslingeren.
Een hoop gefriemel dus om een geweer met twee handen vast te houden en daarbij moet je ook nog eens een pistool vasthouden. Soms is het wel nodig om het geweer los te laten. En dat is erg bevorderlijk voor de blauwe plekken op de bovenbenen.
Moises heeft inmiddels aangeboden om tijdens onze pauze eventuele vragen te beantwoorden. In de middag zijn er weer heel veel stress-oefeningen. Met heel veel herhalingen van alle dagen ervoor. Het wordt ook steeds moeilijker om de juiste aanval te doen, laat staan om het goed uit te voeren.
krav maga military camp

Krav Maga Military Training, de laatste dag

De warming up zorgt meteen voor de nodige herhalingen.
Vandaag gaan we het hebben over bedreigingen zonder in het bezit te zijn van een geweer of pistool.
Geweer Laag, hoog, bedreiging links en rechts. Ik weet het niet meer! Naar elkaar toelopend in plaats van stilstaand.
Na de pauze weer verder met oefeningen met mes tegen mes doet je beseffen dat je daar nooit zonder kleerscheuren van af zult komen.
Het Krav Maga Military camp zit er op! Voldaan, vermoeid, gebroken, beurs van blauwe plekken besluiten we met z’n allen naar de Griek te gaan en om terug te blikken op een fantastische week.

Terugblik op een week Krav Maga training

Het Krav Maga Military Training Camp kenmerkt zich als een geweldige ervaring waarin alle deelnemers een steentje bij hebben gedragen. Er zijn leuke nieuwe ontmoetingen geweest en er is heel veel kennis gedeeld. Het was lachen, gieren, brullen en zweten.
We konden leren van onze vrienden uit Portugal en Spanje. Niet alleen hoe het moest, maar ook hoe het niet moest! Ook de high-levels maken fouten!
Het is mooi om te zien hoe het Krav Maga lesprogramma is opgebouwd, zoveel herkenbare Krav Maga technieken voor nieuwe situaties.
Kort gezegd werd er in de Military Camp Krav Maga Expert 1 Technieken behandeld en daarbij hoort ook de kennis van P1 t/m G5, maar dan op de Militaire manier met betrekking op wapens!
Een aanrader voor alle studenten!

Kida!

Wat vindt u van onze school?
Sending
User Review
5 (1 vote)
Beoordeling via reacties 0 (0 reviews)

POST REPLY

Sending