Interview met Ton van Leusden Deel 2

Ton logo

Krav Maga portret
Verbondenheid en Toewijding

I: We hebben het in deel 1 van het interview gehad over een van de drie kernwaardes van een marinier. KRACHT.
Een tweede minstens net zo belangrijke waarde is VERBONDENHEID.
Hoe geef je uiting aan deze waarde binnen onze KravMaga club?
T: Verbondenheid in de context van KravMaga betekent clubgevoel. Dat je samen een zelfde doel nastreeft, dit doe je met een zelfde intentie. En dan is het de vraag: wat heb je er voor over om dat doel te bereiken. Dat is het stukje toewijding.

I: Ik kan me voorstellen dat je binnen het leger die verbondenheid nodig hebt omdat je een gemeenschappelijk doel nastreeft, een missie moet volbrengen waar je afhankelijk bent van elkaar. Hoe vertaal je verbondenheid in een sport als KravMaga, die eerder een individuele sport is?
T: Het is geen teamsport, klopt, maar je hebt iemand nodig om je de oefening te helpen uitvoeren, je hebt een buddy nodig die een zo realistisch mogelijk aanval doet zodat je goed kunt leren afweren. Anders lukt het je niet. Je moet elkaar dat stukje gunnen.

I: Wat zet jij in Ton om die verbondenheid in de club te creëren en te waarborgen?
T: In de eerste plaats door mensen goed te blijven informeren over alle zaken die de club aangaan, via de site, de nieuwsbrief. Daarmee hou je mensen op de hoogte van trainingen en seminaars die je samen uitvoert, richting een gemeenschappelijk doel.
Ik sta ook achter de keuze van de bond waar KMB onder valt: IKM; ik ben ervan overtuigd dat het systeem van Gabi Noah één van de beste ter wereld is, en daar mogen we met z’n allen trots op zijn.

I: Je hebt binnen de club heel veel verschillende doelgroepen: vrouwen, mannen, kinderen, kortom, cursisten van 6 tot 65 jaar, een half eeuw aan leeftijden, drie generaties
T: ik vind dit fantastisch! Doel bereikt: een goede of minder goede conditie, een handicap of een andere beperking. Ongeacht de leeftijd. Krav Maga is voor iedereen.

I: Het is heel knap om al die mensen met verschillende culturen, opleidingen, leeftijden, sportachtergronden bij elkaar te brengen en zo’n hecht clubgevoel te creëren. Wat zet je daar bewust of onbewust voor in?
T: In mijn club is iedereen hetzelfde. Niemand krijgt een voorkeursbehandeling.
We zeggen in het leger : de strepen gaan eraf, luitenant of kapitein of soldaat, je gaat samen naar één doel door één deur. Dat is wat telt.
De trainingsoutfit is daar een duidelijke uiting van. Er mag geen onderscheid zijn in mijn les. Gelijkwaardigheid staat hoog in het vaandel. En het delen van gelijke normen en waarden en de wederzijdse respect.
_DSC0011

I: Ik laat je een stukje lezen van Imi Lichtenveld (zie foto hieronder). Jouw reactie ajb.
T: Hieruit blijkt weer dat Krav Maga niet gemaakt is om ermee oorlog te voeren, maar juist om vrede te waarborgen en te beschermen. Om jezelf , je naasten en familie te kunnen verdedigen tegen het kwaad.

I: Last but not Least: TOEWIJDING.
Dit is een ruim begrip, hoe kun je het het beste omschrijven in de context van Kravmaga?
T: Toewijding is het antwoord op de vraag: hoeveel ben je bereid te geven om je doel te bereiken. Een stuk van jezelf geven om iets te bereiken, niet alleen met Krav Maga, maar in het leven in het algemeen.

I: Ik loop ruim vier jaar met de club mee en ervaar je als een heel toegewijde instructeur die bereid is net die “Extra mile” te gaan. In de lessen en in het privé coachen.
Dit zegt veel over jou omdat dit verder gaat dan sec de Krav Maga
T: toewijding is niet alleen een woord, maar dat moet je ook in de praktijk brengen. Omdat ik sta achter wat ik doe en Ik wil mijn werk het beste doen. En daar ben ik trots op .
Laatst zei iemand: de beste psycholoog kan niet tippen aan wat je mij meegegeven hebt. . Deze feedback gaat recht naar mijn hart.
Met een stukje levenservaring en mensenkennis weet ik blijkbaar de snaar op de juiste manier te raken. Dat is voor mij zo’n overwinning en zo’n fijn gevoel!

I: Ik hoor tussen de regels door dat je, naast het instructeur zijn een persoon bent met een heel oprechte belangstelling voor je medemens.
T: Zeker, maar de verantwoordelijkheid om met een hulpvraag te komen ligt bij de ander, Juist omdat toewijding in mijn ogen alleen wederzijds kan zij. Iemand moet zich eerst aan zijn doel committen voordat ik iets voor hem kan of wil betekenen.

I: Je maakt hiermee een duidelijke statement.
T: Ja! Ik heb diverse belangrijke mensen in mijn lessen (gehad), maar die zijn voor mij even belangrijk beter dan het jongetje van 16 die de krant rondbrengt . Daar ben ik net zo aan toegewijd, omdat elke mens mooi en uniek is.

I: Tussen de regels door hoor ik ook dat je uitgaat van de goedheid van de mens.
Tegelijk train je mensen elke dag om zich tegen het kwaad te beschermen. Hoe kun je deze twee met elkaar rijmen?
T: Mijn uitgangspunt blijft:

Als je je voorbereid op oorlog, zul je in vrede leven