Vrouwen willen zich kunnen wapenen

Steeds meer vrouwen gaan op de Israëlische zelfverdedigingssport Krav Maga

zelfverdediging vrouwen

Ze voelen zich onveiliger na de massa-aanrandingen in Keulen en willen zich leren beschermen.
In de sportschool ‘Krav Maga Brabant’ in Vught richt een sportdocent zijn houten nep geweer op een deur. “Hoe kom ik veilig de deur door?”, vraagt hij aan de jonge mannen die in militaire broeken aandachtig naar de instructeur luisteren.
“Moet ik dicht langs de muur sluipen? De vijand ziet mij zo niet, maar ik kan zelf zo ook niet aanvallen. Loop ik recht door de deur, dan raakt de vijand mij meteen.”
Even later moeten alle mannen om de beurt ongezien de deur binnen gaan. Een beetje langs de muur, maar niet te dichtbij. Het lijkt op een playstation-spelletje dat grote jongens met een houten wapen in de hand in plaats van een joystick, nadoen.
Maar deze jonge mannen uit Spanje, Portugal en Nederland volgen voor hun hobby de professionele militaire training van Krav Maga. Een week lang krijgen ze hier les.

Zelfverdediging vrouwen

Krav Maga is een steeds populairder wordende zelfverdedigingstechniek. Populair omdat je, zonder dat je jarenlang hoeft te oefenen, snel en eenvoudig effectieve methodes krijgt aangeleerd om jezelf te verdedigen. Wanneer je bijvoorbeeld wordt aangerand. Of beroofd.
Nog tot relatief kort geleden was Krav Maga een geheime zelfverdedigingsmethode, slechts voorbehouden aan het Israëlisch leger. De uit Hongarije gevluchte Jood en oud-worstelaar Imi Lichtenfeld heeft de instinctieve menselijke reacties (onder stress) bij verschillende aanvalsvormen geanalyseerd en onderzocht. Op basis van de resultaten van dit onderzoek heeft Lichtenveld de technieken van Krav Maga gecreëerd. Het systeem kent geen regels. In de strijd om je leven is alles toegestaan om te overleven. In het systeem worden vaak aanvallen toegepast op een aanvallers kruis, zijn ogen of zijn strot. 
“Het is ontworpen voor de Israëlische soldaten in het front, die snel moesten leren vechten,” legt Ton van Leusden uit. Hij is Krav Maga Expert en de eigenaar van de sportschool ‘Krav Maga Brabant’.

“De methode is aangepast voor burgers om zich te beschermen.” Sinds de aanslagen in Parijs en de aanrandingen in Keulen, ziet Ton van Leusden steeds meer nieuwe aanmeldingen van vrouwen. “Carnaval komt eraan. Vrouwen willen zich kunnen wapenen. Een op de vier, vijf studenten en cursisten is vrouw.” Maar Van Leusden ziet ook meer mannen en zelfs kinderen die Krav Maga willen leren. “Meestal helaas pas nadat iets is gebeurd. Zoals bij een groep van zeven vrienden die in de lokale krant lazen over geweld in hun wijk. Daarna wilden ze zichzelf kunnen beschermen. Nu sporten ze wekelijks hier.”  
Veertig procent van de Nederlandse vrouwen tussen 18 en 40 jaar voelt zich minder veilig door de massa-aanranding in Keulen en het vluchtelingenvraagstuk.

Een derde is banger dan voorheen zelf slachtoffer te worden van seksuele intimidatie. Dit blijkt uit een representatieve steekproef onder Nederlandse vrouwen in opdracht van het ***AD***. Ook in Duitsland zijn vrouwen banger geworden. Op 2 januari – na de vreselijke oudejaarsnacht – stonden voor de deur van een Duitse Krav Maga sportschool 60 nieuwe leden, waarvan 90 procent vrouwen. 
“Veel vrouwen verstijven van angst als er iets gebeurd. Met Krav Maga leren we ze dat af, zodat als het moment daar is, ze kunnen slaan en weg kunnen rennen”, zegt Van Leusden. “Ook kinderen trainen hier.”
Volgens Van Leusden is Krav Maga een van de beste verdedigingsmethode en waar kun je die het beste leren als in een land dat al zo lang in oorlog is ,daar weten ze hoe je je moet verdedigen. Ieder jaar ga ik naar Israël om technieken te onderhouden en nieuwe technieken bij te leren”, vertelt Van Leusden.

“Bovenal leren studenten om het gevaar niet op te zoeken. Donkere steegjes en gure types ontwijken. Onze leden willen niet vechten maar als het erop aan komt, kunnen ze zichzelf beschermen.

Als je voorbereid bent op de oorlog, zul je leven in vrede.”

Zou Krav Maga-expert Van Leusden zelf ook donkere steegjes mijden?
“Ja natuurlijk! Ik wil geen ruzie. Maar als ik word aangevallen door iemand die mij probeert te steken met een mes, dan bijt ik bij wijze van spreken zijn neus eraf en ik probeer mij zelf in veiligheid te brengen of hem uit te schakelen, antwoordt hij. Bij Kravmaga leer je om proportioneel te verdedigen, dus als iemand wordt geduwd, leer je om af te weren, alert te zijn en zo nodig actie te ondernemen om je zelf in veiligheid te brengen en als het kan loop je weg.

“Interview met Ton van Leusden door 
Mariska Orbán in KN Actueel

Wat vindt u van onze school?
Sending
User Review
0 (0 votes)

Een Reactie

POST REPLY